Д-р Гергана Николова: Не се самолекувайте при скарлатина, имайте доверие на личните си лекари 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миналата седмица беше изключително напрегната - поток от болни деца. В момента има от всичко по много - грип,  скарлатина, варицела, малко ковид. Това каза в студиото на "Денят започва" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

"Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, но се изтегли към пролетта, защото ковид мерките малко промениха протичането", отбеляза тя. 

Най-често боледуват децата между 2- и 10-годишна възраст и затова най-често е в яслите, детските градини и началното училище. Лесно се разпространява, защото скарлатината е въздушно-капкова инфекция и бързо се предава, обясни д-р Николова и допълни:

"За скарлатината няма ваксина. Ако вашето дете е боледувало, може да се зарази отново."

Тя подчерта, че при носителите на бактерията няма външна изява - пъпки, например, но имат болезнено гърло, кашлица, повръщане, много висока температура. Те могат да разпространяват вируса месец-два, без това да уврежда здравето на детето, уточни д-р Николова.

"Типично за скарлатината е висока температура, силна болка в гърлото, повръщане, в някои случаи може да има главоболие, болка в мускулите и понякога диария. Ако погледнете в гърлото, ще видите пожар, то е огненочервено. Езикът в началото е ягодов, защото папилите са като при ягодите, след 2-3 дни става малинов. Лицето е червено, а триъгълникът около носа и устата е блед, което е много харектерен белег", изреди белезите на болестта тя.

Д-р Николова призова да прибягва да самолечение.

Какво още каза общопрактикуващият лекар вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад